Riippuvaisen kirja-arvio

Päässäni surisee ja tunnen kaulavaltimoni sykkivän. Samaan aikaan pelkään tätä kamaa ja mun on pakko saada sitä lisää. Olen addikti. Kumma, että tajuan sen vasta nyt. Ehkä se on helppo olla huomaamatta, kun pystyn ajoittain olemaan pitkiäkin aikoja ilman. Tai sitten se johtuu vain siitä, että en ollut vielä saanut kunnolla kovempaa kamaa. Olen addiktoitunut tarinoihin. Ja viimeisin lukemani pisti todella niin sanotusti primääriset toiminnot resonoimaan. Voimakkaasti.

Lähdin lukemaan tätä vailla ennakko-oletuksia, mitä nyt tiesin kirjailijan olevan hyvä (tuskin olisin muuten tätä kirjaa ottanutkaan). Haluaisin suoda saman teille, mutta vakuuttaakseni teidät siitä, että tämä pitää lukea, en varmaan voi. Olihan tämä minunkin lukulistallani vasta viidentenä.

Johanna Sinisalon Auringon ydin. Takakansiteksti oli taas sitä spoilaavaa shaibaa, mitä yleensäkin. Älkää missään tapauksessa lukeko sitä. Lukekaa se vitun kirja. Takakansiteksti on kuin amatöörin raapustama lyijykynäluonnos oikeasta kukasta.

Herranjumala. Sitä viiltävää satiirin tarkkuutta, jolla Sinisalo kuvaa sukupuolta ja sen asemaa tässä näennäisen dystopisessa yhteiskunnassa. Tässä tuli annos satiiria, dystopiaa, murhamysteeriä, reindeerspottingia, uusikummaa ja kauhua samassa paketissa. Vieläkin kihelmöi, kiemurtelee ja tärisee.

Samaan aikaan haluaisin suositella tätä kaikille ja kieltää ehdottomasti lukemasta tätä. Sinisalon kuvaama yhteiskunta on samaan aikaan ylittänyt pahimman painajaiseni ja aivan äärimmäisen nerokas ja toimiva. Tämä ahdisti minua vielä enemmän kuin Metro 2033 ja Vuonna 1984 yhteensä.

Noin muunsukupuolisena päähenkilön kuvaus ja havainnot sukupuolesta tuntuivat kipeän osuvilta. Synestesia oli hyvin mielenkiintoinen ja omaleimainen lisä päähenkilön persoonallisuudessa ja se nivoutui sievästi osaksi päähenkilön havaintoja. Chiliriippuvuuskin pitänee mainita, sillä se nivoutui myös hyvin mielenkiintoisella tavalla osaksi koko teosta. 

Enkä minä voi malttaa odottaa seuraavaa annostani.

// MUOK
Huomasin, että teoksissa mukana olleilla artikkeileilla on sinisalomaiseen tapaan vahvasti pohjaa myös todellisuudessa. Mulle tuli huono olo. Joku on oikeasti kirjoittanut noita. Eikä niillä tainnut olla satiiri mielessä.

// MUOK 2
Ja lisäksi kirja representoi isomman sisaruksen vastuuta. Olen edelleen hajalla.

// MUOK 3
RODUNJALOSTUKSELLISET NÄKÖKULMAT! Ansaitsee myös maininnan. Tässä kirjassa on liikaa mainittavaa yhteen merkintään. Ehkä parempi, etten mene lukemaan mitään arvosteluja tästä, koska sydämeni itkee verta, jos törmään murska-arvosteluun ja saatan tehdä jotain harkitsematonta ja ilkeää.

// MUOK 4
En ilmeisesti ole ainoa, jota kirja on suuresti viihdyttänyt ja kauhistuttanut:
Aavetaajuus, Kirjakissa

Kommentit