No romo – mitä on aromanttisuus?

Aromanttisuus on luultavasti terminä useimmille tähän blogiin eksyneillekin vielä vieras. Aromanttisuus on lyhyesti ilmaistuna sama kuin aseksuaalisuus, mutta tarkoittaa romanttisen kiinnostuksen puutetta siinä missä aseksuaalisuus seksuaalisen kiinnostuksen puutetta. Romanttinen suuntautuminen tarkoittaa sitä, että kenen kanssa ihminen haluaa parisuhteeseen, jakaa elämänsä, kokee jotain elämää suurempaa tai jotain sinne päin.

On vaikea määritellä jotain, mitä itseltä puuttuu. Se on vähän sama, kuin laittaa aseksuaali määrittelemään seksuaalisuus. 

Siitä päätellen, että tämä terminologia ei ole yleisemmin käytössä, romanttista kiinnostusta kokevat ihmiset eivät ilmeisesti koe tarpeelliseksi määritellä romanttisuutta. Osasyynä voi olla sekin, että romanttisuus tuntuu olevan jonkinlainen perusolettamus ihmisistä. Se nähdään essentiaalisena, olennaisena osana ihmisyyttä, jota ilman muuta kaikki kokevat. Romanttiseen olettamukseen perustuu se, että populaarikulttuurissa kaikkien pitää saada parisuhde ja sinkkuus nähdään ongelmana, joka täytyy ratkaista (hankkimalla parisuhde). 

Varmaan monien ihmisten seksuaalinen ja romanttinen suuntautuminen kohdistuu yhtenevästi jonkun sukupuolen/sukupuolten edustajiin, mutta ne eivät välttämättä kulje käsi kädessä. Voi esimerkiksi kokea seksuaalista vetoa miehiin ja naisiin, mutta haluta parisuhdetta vain jommalta kumalta, tai voi olla aseksuaali, mutta haluta parisuhdetta tai olla haluamatta parisuhdetta, mutta haluta harrastaa seksiä. Ne eivät siis välttämättä kulje käsi kädessä ja näiden kahden asian erottaminen toisistaan auttaa ihmisiä ymmärtämään paremmin itseään.

Tällä määrittelyllä aloitan kirjoitussarjan ”No romo”, jossa käsittelen aromanttisuutta ja pohdin tämän ominaisuuden vaikutusta omaan elämääni ja siihen, miltä kulttuurimme aromanttisen silmin näyttää.

Kommentit